Novosti

18. 01. 2022.

69 posto hrvatskih radnika biti će isključeno iz primjene politike jednakih plaća

ETUC/NHS – Prema podatcima Europske komisije dvije trećine radnika biti će isključeno iz primjene mjera o transparentnosti plaća koje predlaže Europska komisija. Obvezujuće mjere transparentnosti plaća jedno su od vodećih obećanja von der Leyen, predsjednice Europske komisije, a prijedlog direktive objavljen je prošle godine u proljeće i to s zakašnjenjem od 460 dana.

 

Kako sada izgleda, utjecaj te direktive daleko je od obećanog jer je Komisija obvezu izvješćivanja o plaćama između žena i muškaraca odlučila ograničiti na poslovne subjekte sa više od 250 zaposlenih.

 

To bi značilo da će samo jedna trećina radnika biti pokrivena ovom obvezom o izvješćivanju o plaćama što je vidljivo u podatcima koji su „zakopani“ u procjeni učinaka koje je izradila Komisija. Utjecaj bi bio i manji u državama članicama koje imaju najveći jaz u plaćama žena i muškaraca (Estonija i Latvija) jer bi u njima samo jedan od 5 radnika bio pokriven mjerama transparentnosti plaća koje je predložila Komisija.

 

Kako bi to izgledalo u zemljama u kojima bi predložene mjere imale najmanji utjecaj:

 

 

Čak i u Francuskoj, koja ima najveći broj radnika koji rade u velikim poslovnim subjektima, mjere bi se odnosile na manje od polovice zaposlenih. To je jedna od samo tri zemlje u kojima bi više od 35 posto radnika bilo pokriveno ovim mjerama.

 

Ne samo da umanjuje utjecaj svojeg obećanja o transparentnosti plaća, već je Komisijin prag veći nego što propisuje nacionalno zakonodavstvo u 12 država članica u kojima se obveza izvješćivanja odnosi već i na poslovne subjekte sa 50 do 150 zaposlenih. Samo Njemačka ima viši prag od onog koji predlaže Komisija.

 

Komisija tvrdi kako je potrebno ograničenje, odnosno prag, kako bi se umanjio trošak primjene, međutim njena procjena učinaka pokazuje kako se trošak izvješćivanja o transparentnosti plaća značajno smanjuje nakon prve godine primjene. U prvoj godini primjene svakog poslodavca bi to u prosjeku koštalo između 315 i 500 eura, no to se smanjuje na manje od 100 eura u godinama koje slijede.

 

Europska konfederacija sindikata (ETUC) naglašava ove podatke u sklopu svojih aktivnosti čiji je cilj poboljšati prijedlog Direktive o transparentnosti plaća budući da se o tom prijedlogu ovaj mjesec raspravlja u Europskom parlamentu.

 

ETUC i NHS, kao dugogodišnja članica ETUC-a, pozivaju članove Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM) i Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) u sklopu Europskog parlamenta na uklanjanje praga od 250 zaposlenih kod izvješćivanja o transparentnosti plaća.

 

Kako sada izgleda, previše poslodavaca će biti u mogućnosti nastaviti prikrivati činjenicu da muškarcima isplaćuju veću plaću nego ženama za posao iste vrijednosti. Pravo na jednaku plaću ne bi smjelo ovisiti o veličini tvrtke u kojoj netko radi. Sada je na članovima Europskog parlamenta osigurati da ova Direktiva donese stvarnu promjenu za radnike, neovisno koliko zaposlenih ima određena tvrtka, izjavila je, između ostaloga Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a.

 

Bilješke:

Izvor: 67% of workers excluded from EU equal pay policy

 

 

Više:

 

Europski parlament - Razlika u plaćama muškaraca i žena: definicija i uzroci