Novosti

28. 05. 2024.

Izabrano novo vodstvo NHS-a

Na 7. redovnom Saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata održanom danas, 28. svibnja 2024. godine, provedeni su izbori za Statutarnu komisiju, Sud časti, Nadzorni odbor i predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Za predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata izabran je Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata grafičara i medija, sindikata koji baštini tradiciju od 154 godine sindikalnog djelovanja i rada.

Darije Hanzalek na dužnost stupa 1. srpnja 2024. godine.

Darije HanzalekDarije Hanzalek

Nakon 25 godina vođenja Nezavisnih hrvatskih sindikata, odnosno od njihova osnutka do danas, Krešimir Sever se nije kandidirao za novi mandat te mu dužnost predsjednika NHS-a završava s danom 30. lipnja. U svojem govoru zahvalio je svima na potpori i suradnji kroz dugi niz godina

 

7. redovni Sabor NHS-a održao se pod nazivom „Solidarnošću protiv pohlepe i nejednakosti!“

Foto: NHSFoto: NHS

Saboru su, kao gosti, nazočili Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, Velibor Mačkić, savjetnik predsjednika RH za ekonomiju i izaslanik predsjednika RH, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda predsjednika Vlade RH, Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Anica Prašnjak, zamjenica predsjednice MHS-a i Nedjeljko Marković, predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva, a video porukama obratili su se i Esther Lynch, glavna tajnica Europske konfederacije sindikata i Luc Triangle, glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata.

Foto: NHSFoto: NHS

Sabor NHS-a otvorila je Marija Hanževački, glavna tajnica NHS-a, a sjednicom je predsjedavalo Radno predsjedništvo u sastavu: Jasna Pipunić, predsjednica Radnog predsjedništva i predsjednica SING – Sindikata gospodarstva, Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata MUP-a, Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Anđelko Kasunić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata i Andrijana Mičević, predsjednica Nezavisnog sindikata u proizvodnji hrane i pića.

Foto: NHSFoto: NHS

Za članove Statutarne komisije NHS-a izabrani su Gordana Androci, Sindikat prometnih i komunalnih službi Hrvatske, Suzana Curavić, Nezavisni sindikat „Solidarnost“, Zvonimir Lončarić, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Vinko Sesar, Hrvatski elektrogospodarski sindikat i Jadranka Tadić, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a.

Foto: NHSFoto: NHS

Za članove Suda časti NHS-a izabrani su Darko Bišćan Hrvatski sindikat šumarstva, Mira Konsa, Hrvatski elektrogospodarski sindikat, Dražena Kostić, Nezavisni sindikat „Solidarnost“, Marko Micek, Sindikat prometnih i komunalnih službi Hrvatske i Jenny Oštarić Vunjak,  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Foto: NHSFoto: NHS

Za članove Nadzornog odbora NHS-a izabrani su Ivanka Gavez, Hrvatski elektrogospodarski sindikat, Ivanka Vukelić, Hrvatski sindikat šumarstva, Agneza Novački, Sindikat grafičara i medija, Anica Đurinec, Sindikat tekstila, obuće, kože i gume i Ivan Košutić, SING – Sindikat gospodarstva.

Foto NHSFoto NHS

Sindikati udruženi u NHS prigodno su se zahvalili Krešimiru Severu na dosadašnjem radu i svemu što je učinio, ne samo za NHS, već i za cijeli sindikalni pokret u Hrvatskoj u proteklih 25 godina. Jasna Pipunić, predsjednica Radnog predsjedništva, u zahvali je, između ostaloga, rekla:

 Središnji odbor NHS-aSredišnji odbor NHS-a

Dragi naš Krešimire!

 

U ime svih sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate, od srca Ti zahvaljujemo za sve što si učinio za nas, za naše članove, ali i za svakog pojedinog radnika u Hrvatskoj. Hvala Ti na dugogodišnjem i nesebičnom davanju, odricanju, strpljenju i razumijevanju te na svakoj pomoći, prijateljskom savjetu i uspješnoj suradnji.

 

S Tobom na čelu, posljednjih 25 godina, izgradili smo snažnu središnjicu koja je ujedinila na desetke tisuća hrvatskih radnika i koja se uvijek odlučno i snažno borila za zaštitu njihovih prava te se zalagala za solidarnost, zajedništvo, socijalnu pravdu i dostojanstvo. Zahvaljujući Tebi, NHS je zauzeo značajno mjesto na sindikalnoj karti Hrvatske i sasvim sigurno, svojim si radom i zalaganjem zauvijek zadužio sve nas sindikalce, ali i mnogobrojno članstvo.

 

Dragi predsjedniče, kolega i prijatelju, dragi naš Krešo, jedna od najsnažnijih poruka koju nam ostavljaš u nasljeđe jest ta da je „radnik iznad profita“. Ta je poruka obilježila naše cjelokupno sindikalno djelovanje i svim ćemo se silama boriti i truditi da tako i ostane.

 

Iznimno nam je zadovoljstvo i čast što smo bili Tvoji suradnici i svjedoci vremena u kojem si Ti djelovao.

 

Pokazao si nam prije svega, kako biti dobar i častan čovjek, a onda i autentičan, iskren i snažan sindikalni lider.

 

Još jednom, hvala Ti na svemu!

Foto: NHSFoto: NHS