Novosti

14. 11. 2023.

MOR: Ključna odluka o pravu na štrajk


U svojoj ključnoj odluci Upravni odbor Međunarodne organizacije rada (MOR) glasovao je za traženje rješenja od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u vezi s dugogodišnjim sporom između predstavnika radnika i poslodavaca vezano za pravo na štrajk.

Sudska praksa MOR-a zapravo znači da pravo na štrajk prema međunarodnom pravu proizlazi iz Konvencija MOR-a br. 87 (sloboda udruživanja) i 98 (pravo na organiziranje i kolektivno pregovaranje).

 

Već gotovo 10 godina u MOR-u postoji spor između predstavnika radnika, koji podržavaju sudsku praksu MOR-a, i predstavnika poslodavaca. Prema Ustavu MOR-a, pitanja poput ovog mogu se poslati ICJ-u.

 

U glasovanju održanom 10. studenog 2023. godine, 19 predstavnika vlade u Upravnom odboru glasovalo je s 14 radničkih izaslanika za upućivanje ovog spora prema ICJ-u. Sa skupinom poslodavaca, koja također broji 14 članova, glasalo je njih sedam, dok su dvije vlade bile suzdržane.

 

„Pravo na štrajk temeljno je pravo za radnike kako bi ostvarili pravedan dogovor i, kao što povijest pokazuje, za demokraciju. Pozdravljamo ovu odluku i radujemo se iznošenju našeg slučaja pred ICJ. Uvjereni smo kako će ovaj proces potvrditi desetljeća sudske prakse MOR-a o pravu na štrajk u međunarodnom pravu,” izjavio je Luc Triangle, glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata.

 

Izvor:

 ILO: Landmark decision on right to strike