Novosti

09. 11. 2021.

Nema jednake plaće bez povećanja minimalnih plaća

NHS/ETUC – Budući da žene zarađuju 14.1 posto manje od muškaraca, Europska konfederacija sindikata (ETUC) upozorava da se jednakost plaća ne može postići bez povećanja minimalnih plaća i preispitivanja vrijednosti rada koji odrađuju žene.

Ovo upozorenje upućeno je povodom EU Dana jednakih plaća, koji se obilježava 10. studenoga, dan prije nego li će Odbor za zapošljavanje Europskog parlamenta glasovati o prijedlozima čiji je cilj jačanje predložene Direktive o primjerenim minimalnim plaćama i u vrijeme kada se u odborima Europskog parlamenta u razmatranju nalazi prijedlog Direktive o transparentnosti plaća.

 

Povećanje minimalnih plaća na 60% medijalnih i 50% prosječnih plaća smanjilo bi rodnu razliku u plaćama za:

 

  • 25% u Rumunjskoj
  • 19% u Grčkoj
  • 12% u Poljskoj
  • 11% u Slovačkoj
  • 10% u Španjolskoj i Luksemburgu

 

“Mnoge su žene zarobljene u nedovoljno plaćenim i podcijenjenim poslovima. U dosta slučajeva poslovi su podcijenjeni jer ih uglavnom obavljaju žene. Žene čine 76% od 49 milijuna radnika zaposlenih u skrbi u EU. Ti su radnici loše plaćeni unatoč tome što je posao fizički i emocionalno zahtjevan i traži veliko strpljenje i društvene vještine.

 

“Donositelji odluka u EU-u imaju izbor –mogu poduzeti odlučne mjere kako bi se smanjio jaz u plaćama među spolovima ili svake godine na Dan jednakih plaća mogu samo kukati,“ izjavila je Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a te dodala kako EU sada ima priliku zatvoriti jaz u plaćama među spolovima. To se može učiniti usvajanjem Direktive o transparentnosti plaća koja radnicama omogućuje preispitivanje vrijednost njihovog rada, a sindikatima kolektivno pregovaranje o povećanju plaća, te usvajanjem Direktive o primjerenim minimalnim plaćama koja podiže minimalne plaće do praga dostojanstvenosti i uklanja prepreke kolektivnom pregovaranju.

 

„To je dvostruka prigoda koja se neće samo tako uskoro ponoviti“, naglašava Lynch.

 

 

https://www.etuc.org/en/document/equal-pay-needs-trade-unions-sign-pledge

 

Više od 40 zastupnika u Europskom parlamentu iz svih vodećih stranaka potpisali su obećanje temeljem kojega će raditi na snaženju Direktive o transparentnosti plaća.

 

Izvor: https://www.etuc.org/en/pressrelease/no-equal-pay-without-increases-minimum-wages