Novosti

16. 02. 2024.

Platformski radnici: manjina blokirala dogovor

Foto: NHS

Ogromna većina država članica EU-a bila je suzdržana u uvođenju zaštite za dostavljače, taksiste i njegovatelje među ostalima.

Milijuni radnika i dalje će biti prisiljeni na lažno samozapošljavanje nakon što je mali broj nacionalnih vlada spriječio postizanje dogovora o direktivi o radu na platformi.

Točno 799 dana od prijedloga Komisije, predstavnici francuske, njemačke, grčke i estonske vlade uložili su veto na sporazum koji je prošlog tjedna postignut u trijalogu između institucija EU.

 

23 zemlje koje dale potporu ne bi trebale odgađati, nego bi trebale surađivati sa sindikatima i poduzeti mjere na nacionalnoj razini kako bi okončale skandal lažnog samozapošljavanja.

 

Komisija ne može zanemariti postojeće nedostatke samo zato što je spriječen napredak  ove Direktive. Mora ispuniti svoje odgovornosti i osigurati da svi radnici, uključujući radnike na platformi, budu zaštićeni prema zakonu o zapošljavanju EU-a. Veze korporativnog lobija Direktiva je bila prijeko potrebna kako bi se spriječilo krivo klasificiranje milijuna radnika kao samozaposlenih, što omogućuje platformskim tvrtkama izbjegavanje plaćanja minimalne plaće, naknade za godišnji odmor ili bolovanje i doprinosa za socijalno osiguranje. Direktiva bi također konačno donijela transparentnost u korištenje algoritamskih sustava upravljanja, koji se koriste za kažnjavanje radnika koji sudjeluju u sindikalnim aktivnostima. Dosljedno protivljenje francuske vlade direktivi stavljeno je u kontekst skandala koji je otkrio povezanost tvrtke s francuskim predsjednikom.

 

Također je otkriveno da savjetnik FDP-a, stranke koja je vodila protivljenje direktivi unutar njemačke koalicijske vlade, radi kao lobist za platformu za dostavu. Reagirajući na današnji razvoj događaja, konfederalni tajnik ETUC-a Ludovic Voet rekao je: „Neispunjavanje obećane direktive o platformskom radu ne odgađa hitnost potrebe za djelovanjem. Komisija i države članice sada moraju poduzeti mjere kako bi izbjegle da milijuni marljivih ljudi budu izloženi izrabljivanju. Danas su vlade s dobro dokumentiranim vezama s lobistima platformi zaustavile napredak čak najslabije mogućih pravila.Tehnološka braća milijunaši čiji je izrabljivački poslovni model danas zaštićen ne bi trebali predugo slaviti. Sindikati će nastaviti organizirati njihove radnike, razotkrivati njihove nezakonite prakse na nacionalnim sudovima i graditi potporu za snažnu direktivu o radu putem platformi. Svaki platformski lobi koji tvrdi kako će ova Direktiva dovesti do masovne reklasifikacije pravih samozaposlenih radnika štiti njihovu dobit. Oni dobro znaju da neće moći pobiti pravnu pretpostavku koja se temelji na nacionalnoj definiciji radnika. Ovo pokazuje kako je provedba pretpostavke radnog odnosa i preokreta tereta dokazivanja na nacionalnoj razini hitnija nego ikad.“ 

 

 

Izvor: Platform workers: action even more important after minority block