Novosti

07. 07. 2022.

Rad ne bi trebao ubijati – za radna mjesta bez smrtnih slučajeva!

ETUC

NHS - Europska konfederacija sindikata (ETUC), u koju su učlanjeni i Nezavisni hrvatski sindikati, poziva na potpisivanje peticije za radna mjesta bez smrtnih slučajeva.

ETUC poziva Europsku uniju, vlade diljem Europe kao i poslodavce na poduzimanje potrebnih mjera kako na radnim mjestima ne bi bilo smrtnih slučajeva, što podrazumijeva snažne aktivnosti s ciljem

  • sprječavanja nesreća na radu i profesionalnih bolesti te jačanja pripravnosti za pandemije,
  • određivanja fizičkog i mentalnog zdravlja radnika početnom točkom kod organiziranja rada i oblikovanja radnog mjesta.

 

Za to nam trebaju učinkovito zakonodavstvo i povećano obrazovanje, osposobljavanje, prevencija, zaštita, nadzor, izvještavanje, inspekcije, provođenje i kazne.

 

Očekujemo i tražimo od sljedeće Europske komisije i Parlamenta da budu predvodnici tih aktivnosti od 2024. godine kao i nastavak zakonodavnih aktivnosti koje će se poduzeti u trenutnom mandatu. Tražimo radna mjesta bez smrtnih slučajeva do 2030. godine!

 

Svaki dan diljem Europske unije 12 radnika ne vrati se kući sa posla jer su umrli na poslu. Umjesto da od njega žive, posao ih ubija, a njihove obitelji pate emotivno, financijski i na mnoge druge načine.

 

Radno mjesto bez smrtnih slučajeva nije utopijski san. Broj smrtnih ozljeda na radu pada te je njihovo iskorjenjivanje moguće.

 

Međutim, dok broj smrtnih ozljeda pada, profesionalne bolesti su u porastu. Oko 100,000 radnika svake godine umre zbog raka uzrokovanog izloženosti opasnim tvarima na radnom mjestu. Dugi radni sati i psihološki pritisak na poslu uzrokuju srčane bolesti, moždani udar, depresiju pa i samoubojstvo. Loše držanje, ponavljajući pokreti i podizanje teških predmeta uzrokuju bolove u leđima i druge poremećaje mišićno – koštanog sustava te u nastavku uzrokuju depresiju te nesposobnost obavljanja posla.

 

Klimatske promjene stvaraju nove rizike za zdravlje i sigurnost na radu. Pandemija bolesti COVID-19 dokazala je kako na radnim mjestima moramo biti bolje pripremljeni za buduće pandemije.

 

Iako je u prošlih pet godina postignut napredak, EU je još uvijek daleko od zaustavljanja smrtnih slučajeva na radnom mjestu.

 

Zbog toga zahtijevamo radna mjesta bez smrtnih slučajeva!

 

 

Potpišite peticiju!

 

Peticija

 

Više: Bez smrtnih slučajeva na radnom mjestu