Novosti

13. 09. 2023.

Sever: Sve su plaće izgubile trku s igrom pohlepe

Foto: HRT screenshot

Izvor: HRT

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikataKrešimir Severgostovao je u Dnevniku HTV-a te govorio o inicijativi za snižavanje cijena.

Svi trgovci načelno su podržali Vladinu inicijativu za snižavanje cijena, izjavio je ministar gospodarstva Davor Filipović nakon niza sastanaka održanih danas s predstavnicima trgovačkih lanaca. Sutra će se o tome razgovarati u Vladi, a detalji sporazuma trebali bi biti poznati za dva dana.

Krešimir Sever je naglasio kako je činjenica da je sve drastično poskupjelo.

 

- Ne bih se samo zadržao na trgovačkim lancima. Svi u lancu su dizali cijene. Najgore prolaze proizvođači i mi kupci. Te cijene su vrtoglavo rasle, posebice hrana, rekao je.

 

 

"Sigurno je da neće stati u dizanju cijena"

 

Istaknuo je da cijene hrane u Hrvatskoj neprekidno rastu, dok su u svijetu padale.

 

- Upravo je hrana najveća stavka u trošku kućanstva. Sigurno je da neće stati u dizanju cijena. Pomalo u ovoj godini i krajem godine, kao što su dizali i od početka. Građani očekuju da će se po tom pitanju nešto dogoditi jer to ne mogu pratiti ni mirovinama, ni plaćama, ni različitim naknadama, rekao je.

 

Sever je rekao kako se mnogi od trgovaca i drugih u lancu zaklinju da nisu dizali marže.

 

- Zadržali su marže na veće ulazne cijene, ali i nominalno više "ubrali", rekao je.

 

 

"Cijene su već napuhane"

 

Istaknuo je da je prošle godine dobit u Hrvatskoj bila izuzetno visoka na svim razinama. Smatra da građani mogu biti jednim dijelom zadovoljni ako se vrate cijene od 31. 12. 2022. godine.

 

- Cijene od 1. siječnja su i dalje rasle, rasle su jučer, rasle su svih ovih dana. Činjenica je da su mnogi dizali cijene cijelo vrijeme i tijekom prošle godine, čak i krajem 2021. godine. Cijene su već napuhane. Svi oni koji nisu htjeli stršati, mudro su polako podizali cijene u kasnoj jeseni. Cijene su već tada bile prenapuhane. Trebalo bi pogledati tko je kako poslovao i na koji način, rekao je.

 

 

"Zarađivali na račun građana"

 

Dodao je da smo otvorena ekonomija, društvo gdje se slobodno formiraju cijene, ali ne na račun građana.

 

- To je bezobrazluk prema javnim vlastima i građanima. Koristili su izdašno milijarde javnog novca iz državnog proračuna tijekom koronavirusa i tijekom inflacije. Kad su rasle cijene energenata, dobivali su različite potpore. Zarađivali su na račun građana i podupiremo Vladu da učini sve što treba. Treba ih drastično "pritegnuti", ne samo zato što idu izbori, nego zato što građani ne mogu disati, rekao je.

 

Naglasio je kako se očekuje da se zadrži sva potpora koja je išla i do sada vezano za energente.

 

- Građanima je važno znati da pred početak ogrjevne sezone neće poskupljivati plin, struja, ogrjevno drvo, peleti, loživo ulje ni plin u bocama, neovisno što će se događati na tržištu, rekao je Sever.

 

 

Snažnije poduprijeti umirovljenike

 

Dodao je kako potporu treba dati i dijelu poduzetništva te da treba snažnije poduprijeti umirovljenike i davati potporu nezaposlenima.

 

- Očekujemo da se izdašno krene u pregovore o drastičnom povećanju plaća u javnom, ali i za privatni sektor koji se busa u prsa da su izdašno dizali plaće, ali ovisno tko i gdje. U pravilu, sve su plaće izgubile trku s igrom pohlepe, zaključio je.

 

Vezano:

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/kresimir-sever-o-snizavanju-cijena-u-trgovackim-lancima-1708893

 

https://net.hr/danas/hrvatska/uoci-donosenja-odluke-o-spustanju-cijena-sever-porucio-trgovcima-ne-bi-ih-trebala-zavarati-turisticka-sezona-95f32bcc-5214-11ee-97d0-3a50bfc1e71d