Novosti

26. 09. 2023.

Vrijeme je za povećanje plaća!

Na ovogodišnji Svjetski dan dostojanstvenog rada, koji se svake godine obilježava 7. listopada, Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), čiji je dio i NHS, kaže „Vrijeme je za povećanje plaća“ kako bi se smanjio ogroman pritisak na radnike i njihova kućanstva zbog inflacije potaknute korporativnim profiterstvom.

Udio globalnog bogatstva koji odlazi na plaće pao je za 13 posto u posljednjih 40 godina, bez obzira što se svjetska ekonomija učetverostručila u istom razdoblju.

Ovo je velikim dijelom rezultat pada broja članova u sindikatima uzrokovanog dugotrajnim urušavanjem radničkih prava, što je detaljno opisano u ITUC Indeksu globalnih prava.

 

Radnici su sve više prisiljeni organizirati štrajkove jer poslodavci dobit uzimaju za sebe i dioničare, a odbijaju čak i skromne zahtjeve za povećanje plaća. Umjesto potpore radnicima i njihovim obiteljima, veliki broj vlada staje na stranu gazda, tako da stvarnu vrijednost plaća drže na tako niskoj razini da se obitelji bore za goli opstanak. Pravo na štrajk je prošle godine prekršeno u devet od deset država.

 

Plaće su u središtu Novog društvenog ugovorai osnova su za održiva i pravedna gospodarstva. Veliki broj poslodavaca odbija dijeliti blagostanje s radnicima koji proizvode robe i pružaju usluge koje stvaraju bogatstvo, a uz izbjegavanje plaćanja poreza  na dobit i utaju koji su dosegli svoj vrhunac, javni sektor je također osiromašen za sredstva potrebna za osiguranje dostojanstvenih razina plaća.

 

Kada poslodavci ograničavaju rast plaća, vlade moraju intervenirati davanjem jamstava za sindikalno organiziranja i pravo na kolektivno pregovaranje, zajedno sa  zakonom utvrđenim ili ispregovaranim minimalnim plaćama. Otprilike 20 posto radnika u formalnoj ekonomiji širom svijeta ovisi o minimalnoj plaći. Središnje banke također se moraju pomaknuti dalje od zastarjelog i opovrgnutog pristupa zadržavanja niskih plaća kako bi pobijedile inflaciju. Dokazano je kako korporativna pohlepa i profiterstvo dižu cijene. Prošle su godine 722 korporacije  spremile u svoj džep jedan trilijun američkih dolara neočekivane dobiti, dok su realne plaće milijarde radnika pale za 746 milijardi američkih dolara,“ izjavio je Luc Triangle, vršitelj dužnosti glavnog tajnika ITUC-a.

 

Radnici u tvrtkama i ustanovama u kojima postoji sindikat zarađuju nekih 10 do 15 posto više jer je njihova pregovaračka moć veća u odnosu na radnike koji nisu sindikalno organizirani, odnosno sindikat u njihovoj tvrtki ne postoji.  

 

Rodno zasnovane razlike u plaćama, trenutačno nekih 20 posto na globalnoj razini, značajno su manje tamo gdje su radnice organizirane u. sindikate, a u velikom broju slučajeva one su i uklonjene zahvaljujući kolektivnim pregovorima. Sindikati diljem svijeta također se bore protiv nejednakosti u plaćama, plaća koje su manje od minimalnih i izrabljivačkih plaća migranata, mladih radnike i drugih diskriminiranih skupina.

 

Nedavno objavljen izvještaj ITUC-a pruža izravne dokaze kako su sindikati dobili bitku za značajno povećanje minimalnih plaća.

 

„Najbolji i najčešće jedini način da radnici dobiju dostojanstvenu plaću je učlanjivanje u sindikat,“ dodao je Luc Triangle.

 

Izvor: ITUC

 

 

Više: Prosvjed radnika A1 u Zagrebu na Svjetski dan dostojanstvenog rada