Međunarodne aktivnosti

  • 23. 02. 2017.

   Održana NETLEX konferencija

   NHS - 22. i 23. veljače 2017. godine u Bruxellesu je održana konferencija NETLEX u organizaciji Europske konfederacije sindikata (ETUC) na kojoj su sudjelovale pravne savjetnice Ana Kranjac Jularić i Katarina Rumora.

   Ovogodišnja tema NETLEXA bila je Uloga radnog prava u budućem svijetu rada, u okviru koje se raspravljalo o ulozi radnog prava u uređivanju digitalne budućnosti, o definicijama radnika i poslodavaca te zaštiti radnika u svijetlu digitalizacije i novih oblika rada, odgovornosti upravljačkih struktura tvrtki te o europskom stupu socijalnih prava.

   Čitaj dalje

  • 17. 02. 2017.

   Ćorić zatražio da se odredbe iz kolektivnog ugovora primjenjuju do dogovora sa sindikatima

   ZAPOSLENI U JAVNIM SLUŽBAMA NEĆE OSTATI NA VJETROMETINI

   (NOVI LIST) Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić svjestan je, čini se, da sa sindikatima javnih službi neće dogovoriti sadržaj novog Temeljnog kolektivnog ugovora do 12. ožujka kada prestaje tromjesečna produžena primjena pravnih pravila iz isteklog TKU-a, ali i granskih kolektivnih ugovora.

   Čitaj dalje

  • 08. 02. 2017.

   Sindikati postigli dogovor s Bina Istrom i EGIS-om

   (HRT) Nakon višemjesečnih pregovora potpisan je kolektivni ugovor između Nezavisnog cestarskog sindikata i tvrtki Egis ROC i Bina Istra.

   Dogovoreno je zadržavanje iste razine plaće, a neke će se i povećati. Sindikalisti su zadovoljni dogovorom kojim su, kažu, postigli visoku razinu radničkih i materijalnih prava, kao i visok stupanj zaštite na radu.

   Čitaj dalje

  • 20. 01. 2017.

   Posljednja prilika za socijalnu Europu

   ETUC/NHS - Europska konfederacija sindikata (ETUC) upozorava Europsku komisiju kako Europska unija ima posljednju priliku za rješavanje ogorčenosti građana prema EU.
   Idućeg će ponedjeljka, 23. siječnja, Europska komisija objavit svoja najnovija razmišljanja o socijalnoj politici i zakonodavstvu na konferenciji „Europski stup socijalnih prava: zajedno naprijed“ s predsjednikom Junckerom i povjerenicom Thyssen.

   Čitaj dalje

  • 29. 12. 2016.

   Vlada za 2 posto podigla osnovicu za izračun plaće zaposlenima u javnim i državnim službama


   (HRT) Premijer Andrej Plenković na početkudanašnje, posljednje ovogodišnje sjednice izvijestio je kako će se o Ini i odluci Arbitražnog suda detaljno govorti na zatvorenom djelu sjednice Vlade s obzirom na tajnost podataka.

   Vlada je prihvatila prijedlog uredbe o izmjenama zakona o obnovljivim izvorima energije. Riječ je o prijedlogu izmjena zakona kojim ćemo spriječiti povećanje struje. To je politički dobra odluka, prijelazno rješenje, a tijekom sljedeće godine donijet ćemo jedno sustavno rješenje, istaknuo je premijer.

   Čitaj dalje

  • 22. 12. 2016.

   ETUC: 2017. – GODINA RASTA PLAĆA

   ETUC/NHS - Europski su se sindikati dogovorili da će 2017. godinu učiniti godinom rasta plaća za europske radnike.

   “Vrijeme je za naš oporavak”, rekao je glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini. “Profiti i plaće menadžera su se odavno oporavili od krize, ali plaće radnika se još uvijek nisu vratile na razinu prije krize. Jedan od tri radnika bori se kako bi preživio.”

   Čitaj dalje

  • 19. 12. 2016.

   Podrži socijalnu Europu!

   ETUC/NHS -Socijalna prava na prvom mjestu!

   Europska je komisija konačno spremna poslušati radnike i građane. Trenutačno traži mišljenja o tome kako Europu ponovno učiniti socijalnom.

   Sindikati su pripremili plan kako socijalna prava staviti ispred interesa velikih kompanija i banaka.

   Čitaj dalje

  • 16. 12. 2016.

   521. sjednica EGSO-a

   NHS - U Bruxellesu je 14. i 15. prosinca 2016. godine održana 521. plenarna sjednica Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Plenarnoj sjednici uvijek prethodi sastanak radničke skupine (Skupina II) na kojem se uobičajeno raspravljaju prijedlozi mišljenja o kojima će se glasovati na plenarnoj sjednici te tekuće aktivnosti Odbora.

   Čitaj dalje

  • 12. 12. 2016.

   Pismo zastupnicima u Europskom parlamentu

   NHS - NHS i SSSH danas su uputili zajednički dopis hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu vezano uz postupak izmjene Direktive 2004/37/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti radnika od rizika zbog izloženosti karcinogenim ili mutagenim tvarima na radu. U nastavku prenosimo tekst pisma:

   Čitaj dalje

  • 08. 12. 2016.

   U Sabor upućen prijedlog državnog proračuna, minimalna plaća u 2017. godini iznosit će 3.276 kuna

   SJEDNICA VLADE

   (Novilist.hr) Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je da je ovaj prijedlog proračuna dobro uklopljen u ekonomsko okruženje jer odražava2,5 milijarde kuna poreznog rasterećenja, štoostajegospodarstvu i stanovništvu za novu potrošnju.

   Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u Sabor prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu, kojim se predviđaju proračunski prihodi na razini od 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna te deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

   Čitaj dalje

  • 01. 12. 2016.

   Izvanredni sastanak Radničke skupine EGSO-a

   NHS - U Bruxellesu je 30. studenog 2016. godine održan izvanredni sastanak Radničke skupine Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) na kojemu se vodila rasprava o poticanju gospodarskog oporavka kroz javna ulaganja.

   Rasprava je započela predstavljanjem studije “Primjena zlatnog pravila za javna ulaganja u Europi” tijekom koje je Achim Truger, profesor ekonomije na Berlinskoj školi ekonomije i prava, objasnio kako se javni deficiti mogu opravdati ako su korišteni za svrhu ulaganja.

   Čitaj dalje

  • 28. 11. 2016.

   Sastanak Savjetodavnog odbora za slobodu kretanja radnika

   NHS - U Bruxellesu su 24. i 25. studenog 2016. godine održani pripremni i glavni sastanak Savjetodavnog odbora za slobodu kretanja radnika, na kojem su kao sindikalni predstavnici iz Hrvatske sudjelovali članovi odbora Ana Kranjac Jularić, pravna savjetnica iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i Jakov David Babić, pravni savjetnik iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

   Čitaj dalje

  • 27. 11. 2016.

   Tema dana: 'Poslodavci su svjesni da je plaća mala'

   (HRT) Minimalna plaća raste, koliko točno zasad se još ne zna. Sindikati traže 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, poslodavci kažu realnost je porast od dva do pet posto, a ne 20 do 50.

   Gostujući u Temi dana predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da se minimalna plaća mora povećati jer je sadašnja apsolutno nedovoljna za preživljavanje.

   Čitaj dalje

  • 23. 11. 2016.

   Eurofound - Šesto europsko istraživanje o radnim uvjetima

   Eurofound/NHS – Europska zaklada za poboljšanje radnih i životnih uvjeta (Eurofound) objavila je svoje šesto europsko istraživanje o radnim uvjetima (EWCS). Ono se nadovezuje na lekcije naučene u prijašnjih pet istraživanja kako bi se prikazala šira slika rada u Europi u raznim zemljama, zanimanjima, sektorima i dobnim skupinama.

   Prioriteti politika zapošljavanja EU-a usmjereni su na poticanje razina zapošljavanja, produženje radnog vijeka, povećanje sudjelovanja žena, razvijanje produktivnosti i inovativnosti te prilagodbu digitalnom izazovu.

   Čitaj dalje

  • 16. 11. 2016.

   Jesenski paket europskog semestra: Rad na jačem i uključivijem gospodarskom oporavku

   Europska komisija - Priopćenje za tisak
   Bruxelles, 16. studenoga 2016. - Komisija utvrđuje ekonomske i socijalne prioritete EU-a za sljedeću godinu, potvrđuje potrebu za prelaskom na pozitivniji smjer fiskalne politike za europodručje i dovršava ocjenu nacrta proračunskih planova država članica europodručja.

   Komisija danas iznosi svoja stajališta o ekonomskim i socijalnim prioritetima EU-a za sljedeću godinu, pri čemu se temelji na smjernicama iz govora predsjednika Junckera o stanju Unije 2016. i najnovijim ekonomskim podacima iz Komisijine jesenske prognoze 2016. Današnjim se paketom započinje ciklus ekonomskog upravljanja za 2017., takozvani europski semestar.

   Čitaj dalje

  • 09. 11. 2016.

   Sastanak Odbora za socijalnu zaštitu ETUC-a

   NHS - Dana 9. studenoga 2016. godine u Bruxellesu je održan sastanak Odbora za socijalnu zaštitu Europske konfederacije sindikata (ETUC) na kojem se raspravljalo o sadržaju strategije socijalne zaštite u EU, odnosno o akcijskom planu ETUC-a na području socijalne zaštite, koji će, prema utvrđenim osnovama i mjerama za njihovo postizanje, u obliku rezolucije biti predložen na usvajanje Izvršnom odboru ETUC-a.

   Čitaj dalje

  • 09. 11. 2016.

   Sastanak Savjetodavne skupine za prevenciju i istraživanje EU OSHA-e

   NHS - U Bilbau je u prostorijama Europske agencije za zaštitu na radu (EU OSHA) 7. i 8. studenog 2016. održan sastanak Savjetodavne skupine za prevenciju i istraživanje (PRAG) Europske agencije za zaštitu na radu. Na sastanku je kao predstavnik interesne skupine radnika sudjelovao i Marko Palada, dopredsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST).

   Čitaj dalje

  • 07. 11. 2016.

   Pregled uspješnih inicijativa za usporedbu sustava za sigurnost i zdravlje na radu

   EU-OSHA / NHS - Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu objavila je na svojim stranicama Pregled uspješnih inicijativa za usporedbu sustava za sigurnost i zdravlje na radu.
   U EU-OSHA-i usporedba u odnosu na referentne vrijednosti („benchmarking”) definirana je kao „planirani proces kojim organizacija uspoređuje zdravstvene i sigurnosne procese i učinkovitost s drugima kako bi naučila na koji način smanjiti učestalost nezgoda i bolesti, unaprijediti usklađenost sa zakonima koji uređuju područje zdravlja i sigurnosti i/ili smanjiti troškove usklađivanja”.

   Čitaj dalje

  • 31. 10. 2016.

   10 stvari koje treba znati o digitalizaciji i njenom utjecaju na sustave rada

   ETUI / NHS - Četvrta industrijska revolucija nam kuca na vrata. Ona će u sljedećim godinama radikalno promijeniti zapošljavanje i prirodu rada.
   Naša se gospodarstva moraju pripremiti na oluju do sada neviđenih tehnoloških i socijalno-gospodarskih promjena koje će utjecati na sustave rada i radikalno će promijeniti naš odnos prema radu.
   Ovdje je 10 najznačajnijih smjerova koje je pokrenula ova digitalna revolucija:

   Čitaj dalje

  • 24. 10. 2016.

   Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu

   Kampanja „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“

   NHS - Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu održava se svake godine u listopadu u 43. kalendarskom tjednu i predstavlja vrhunac svake kampanje za zdrava mjesta rada. On je idealna prilika za uključivanje u kampanju „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ jer obuhvaća stotinu događaja za podizanje svijesti koji se održavaju diljem EU-a i šire.
   Europski tjedni 2016. i 2017. godine, koje organiziraju Europska agencija za zaštitu na radu (EU-OSHA) i partneri, usredotočeni su na temu kampanje, a aktivnostima će se nastojati podignuti razina svijesti o važnosti održivoga radnog vijeka.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2016.

   Priopćenje NHS-a povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

   (NHS) Međunarodni dan borbe protiv siromaštva godinama se obilježava 17. listopada. Organiziraju se razni skupovi, okrugli stolovi, tribine koje nerijetko pohode i političari kako bi iskoristili prigodu i svojim izjavama o siromaštvu i potrebi borbe protiv njega pokušali poboljšati javni dojam o samima sebi, snimaju se razni prilozi ispred pučkih kuhinja… Prigodni govori vrve statistikama, brojkama siromašnih i gladnih u svijetu, a naravno i u Hrvatskoj. A što nakon toga? Proteći će još jedna godina do sljedećeg obilježavanja, ali se za siromašne ništa neće promijeniti. I dalje će bogati ostati bogati, a siromašni siromašni. Samo će bogati biti bogatiji, a siromašni siromašniji.

   Čitaj dalje

  • 11. 10. 2016.

   Radnici žrtve preuzimanja poduzeća

   NUŽNA REVIZIJA DIREKTIVE Istraživači Europskog sindikalnog instituta analizirali europski zakonodavni okvir

   (NOVI LIST) Dobro uravnotežena revizija direktive o ponudama za preuzimanje je krajnje potrebna, zaključili su to istraživači Europskog sindikalnog instituta (ETUI). Ta je institucija objavila knjigu u kojoj niz istraživača analizira više od desetljeća star europski zakonodavni okvir o preuzimanjima poduzeća, baveći se pritom i analizom nacionalnog zakonodavstva u dijelu EU zemalja kao i u slučajevima preuzimanja.

   Čitaj dalje

  • 11. 10. 2016.

   Seminar „Digitalna ekonomija – izazovi u svijetu rada“

   NHS - U Budimpešti je od 6. do 8. listopada 2016. godine u organizaciji Europskog centra za radnička pitanja (EZA) i mađarske Nacionalne federacije radničkih vijeća (MOSZ) organiziran seminar pod nazivom „Digitalna ekonomija – izazovi u svijetu rada“ na kojem se raspravljalo o izazovima tehnoloških inovacija i digitalizacije u društvu i na tržištu rada. U sklopu seminara organiziran je i posjet tvornici Audi u Gyoru, Mađarska, radi promatranja procesa robotizacije i digitalizacije te utjecaja istog na radnike.

   Čitaj dalje

  • 07. 10. 2016.

   Sigurni poslovi, veće plaće i više slobodnog vremena uvjet za rast gospodarstva

   PORUKA DVAJU SINDIKATA Svjetski dan dostojanstvenog rada

   Piše: Gabrijela Galić

   NHS i SSSH podsjećaju kako najave u svijetu govore da je upravo zadnja moralna, financijska i gospodarska kriza postala prekretnicom u gospodarskom modelu

   (NOVI LIST) Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske političkim elitama koje će obnašati vlast ili će biti u oporbi, kao i poslodavcima, poručuju da promijene svoj pristup prema gospodarstvu i sustavu rada te radnicima.

   Čitaj dalje

  • 06. 10. 2016.

   7. listopada - Svjetski dan dostojanstvenog rada

   NHS - Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske danas su budućoj vlasti uputili dopis povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada, koji se na inicijativu Međunarodne konfederacije sindikata od 2008. godine, obilježava 7. listopada.
   U nastavku prenosimo tekst pisma:

   Poštovani,
   na inicijativu Međunarodne konfederacije sindikata 7. listopada se od 2008. godine obilježava kao Svjetski dan dostojanstvenog rada.

   Čitaj dalje