Novosti

01. 12. 2022.

Dogovoren novi Kolektivni ugovor u Bakrotisku

Foto: SGIM

S obzirom da važeći Kolektivni ugovor u sindikalnoj podružnici Bakrotisak istječe 21. prosinca 2022. godine, nakon dvije godine važenja, Sindikat grafičara i medija (SGIM) je dana 1. prosinca 2022. godine dogovorio sa poslodavcem u toj sindikalnoj podružnici novi Kolektivi ugovor za naredno razdoblje od godinu dana, uz mogućnost automatskog produženja na narednih godinu dana.

Novim Kolektivnim ugovorom povećava se postojeća razina materijalnih prava radnika.

 

Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata grafičara i medija izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa poslodavcem te je naglasio da je u ovim nesigurnim vremenima potrebno zadržati sigurnost i stabilnost poslovanja, ali da je pri tome važno voditi računa o odljevu radnika kako iz grafičkog sektora, tako i iz zemlje. Stoga je izrazito važno, naglasio je, voditi računa o materijalnim pravima radnika kako bi se zadržali radnici. Posebno je istaknuo potrebu unapređenja osnovne plaće radnika kroz podizanje osnovice, no istaknuo je i razumijevanje postojećom lošom poslovnom situacijom koja je uzrokovana energetskom krizom i visokom inflacijom. No, važno je zadržati kontinuitet unapređenja materijalnih prava radnika posebice u ovako teškim vremenima u kojima se trenutno nalazimo.

 

Željko Antolin, povjerenik SGIM-a u Bakrotisku, istaknuo je važnost nastavka dobre suradnje Sindikata i poslodavca kroz sklapanje novog kolektivnog ugovora, kojim bi se ne samo zadržala postojeća razina prava radnika, već i neka unaprijedila sukladno dosadašnjim poslovnim rezultatima poslodavca, ali i prognozama poslovanja za sljedeću godinu koja će biti neizvjesna.

 

Josip Oslaković i Dorijan Naletina, članovi Uprave Bakrotiska pozdravili su dosadašnju konstruktivnu suradnju sa Sindikatom grafičara i medija. Istaknuli su da će se radnicima za naredna tri mjeseca isplatiti dodatak na plaću od 750,00 kn kako bi se radnicima materijalno pomoglo da prebrode negativne učinke inflacije, te da je poslodavac spreman isplaćivati i topli obrok u neoporezivim iznosima. Istaknuli su da će o uvjetima poslovanja iduće godine ovisiti koliko će poslodavac biti u mogućnosti isplaćivati neoporezive iznose, ali su izrazili spremnost, sukladno poslovnim mogućnostima, nastaviti isplaćivati radnicima neoporezive iznose pojedinih materijalnih prava, sukladno novom Kolektivnom ugovoru.

 

Novi Kolektivni ugovor u Bakrotisku je u primjeni od 1. prosinca 2022. godine.