Novosti

21. 09. 2022.

Ubrzavaju se pregovori Vlade i Sindikata javnih i državnih službenika

Foto: HRT screenshot

Izvor: HRT

Vlada je nastavila pregovore sa sindikatima o povećanju plaća za državne i javne službe. U svibnju su plaće javnim i državnim službenicima porasle za 4 posto. Na današnjim sastancima dogovoreno je da se, osim o rastu osnovice do kraja ove godine - razgovora i o porastu za 2023. te da konkretnu Vladinu ponudu očekuju na sastanku idući tjedan.

Sindikati javnih službi potvrdili su nakon završetka razgovora da će se pregovori o kolektivnom ugovoru ubrzati i već bi sljedeći tjedan trebali imati "ponudu Vlade na stolu", javila je za Dnevnik u podne Silvana Skočajić. Tada će, kažu - i oni otkriti svoje karte. Zasad samo kažu kako traže da njihove plaće prate i rast inflacije tj. rast plaća realnog sektora. Otkrili su da bi trebali početi i pregovori o TKU i osnovici plaće za iduću godinu.

 

 

Piletić i Lončar suglasni da plaće u državnim službama trebaju rasti

 

Nakon pregovaračkog sastanka o osnovici plaća u državnim službama, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić i predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH Zdravko Lončar u srijedu su se suglasili o potrebi povećanja plaća, a konkretnije će dogovoriti na slijedećim sastancima.

 

Piletić je rekao da, s obzirom na vremenski okvir i potrebu donošenja državnog proračuna u studenome, nema vremena za razvlačenje pregovora te je najavio nastavak za četvrtak 29. rujna, na kojem će se iznijeti konkretne ponude Vladine strane i zahtjevi sindikata.

 

Najavio je da će ministar financija Mario Primorac napraviti kompletnu analizu i vidjeti kolika su raspoloživa proračunska sredstva te će Vlada dati ponudu.

 

- Cilj nam je da se plaće povećaju, dodao je.

 

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike podsjetio je kako je Vlada u proteklih šest godina povećala osnovicu plaće državnim i javnim službama više od 23 posto. Najavio je da će Vlada osim, donesenim jesenskim paketom mjera, intervenirati i povećanjem plaća u tim službama podsjetivši da se radi o gotovo 250 tisuća zaposlenika. Napomenuo je kako se od siječnja povećava minimalna plaća i obiteljske mirovine, kao i dodatno usklađivanje mirovina u značajnom postotku, "to sve Vlada čini kako bi se povećala primanja građana i nadvladali inflatorni pritisci".

 

Piletić je također rekao kako je danas dogovoreno potpisivanje protokola o pregovaranju te podsjetio da je Vlada imenovala pregovaračke timove da bi ispunila obećanje dano u svibnju da će se u drugoj olovici rujna nastaviti pregovore o povećanju osnovice plaća.

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH Zdravko Lončar istaknuo je kako su obje strane suglasne o potrebi rasta plaća, ali da će se opsegu rasta razgovarati na idućim sastancima.

 

- Dogovoreno je da će se razgovarati o osnovici plaće do kraja ove godine i za iduću godinu te eventualno o još nekim temama, rekao je Lončar i dodao da je dogovoreno potpisivanje protokola o pregovorima.

 

Također je rekao kako očekuje brzi završetak pregovora, jer drži da "nema puno vremena".

 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izjavila je nakon pregovora u o povećanju plaća u javnim službama kako je dogovoreno da se osim o rastu osnovice do kraja ove godine razgovora i o porastu za 2023. te da konkretnu Vladinu ponudu očekuju na sastanku idući tjedan.

 

- Ubrzanje pregovora mora ići kako bi rast osnovice zaposlenici u javnom sektoru imali već s 1. listopada. Također u pregovorima nećemo obuhvatiti samo zaostatak odnosno razliku osnovice za 2022., nego se pregovara i o rastu osnovice za 2023., rekla je Šprem.

 

Naglasila je da su sindikalni zahtjevi objektivni, sukladno potpisanom Temeljnom kolektivnom ugovoru. te imaju uporište u ekonomskim pokazateljima.

 

- Porast inflacije nije jedini kriterij već se promatra i rast plaća u privredi koje su u prvih šest mjeseci rasle 7,9 posto. Kada se rast u javnom sektoru od četiri posto podijeli sa za isto razdoblje on iznosi tek 0,7 posto. Prema tome, već u prvih pola godine očito je ogromno zaostajanje plaća u javnom sektoru, kazala je Šprem.

 

Istaknula je kako je zbog porasta inflacije svakim danom sve je veći udar na standard zaposlenika u javnim službama, a istodobno je povećan prihod državnog proračuna.

 

 

Zdravstvo i socijalna skrb za rast osnovice od 12 posto

 

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak poručio je uoči pregovora o povećanju plaća u javnim službama da bi rast osnovice trebalo pratiti rast inflacije koji je trenutno oko 12 posto te da će takav zahtjev uputiti Vladi. Za dinamiku pregovora rekao je da će vidjeti tijekom dana, no najprije očekuje pregovore o rastu osnovice za preostala tri, odnosno četiri mjeseca do kraja godine, ovisno o dogovoru.

 

Očekuje i pregovore o osnovici za iduću godinu koja bi, napomenuo je, trebala biti dogovorena do donošenja proračuna, odnosno do 15. studenoga. Upitan za moguće sindikalne akcije ne budu li pregovori išli u željenom smjeru, rekao je kako su one moguće ako Vlada bude otezala s pregovorima i ako se osnovica ne poveća od 1. listopada.

 

Vlada i reprezentativni sindikati zaključili su 6. svibnja Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike na određeno vrijeme od četiri godine. Njime su se obvezali da će do kraja rujna pristupiti pregovorima o promjeni visine osnovice za ovu godinu, a u skladu s ekonomskim okolnostima i kretanjima gospodarskih pokazatelja.