Novosti

07. 11. 2023.

Razgovori u NHS-u

Obračun plaće od 1. siječnja 2024.

NHS - Kako bi članovima sindikata udruženim u Nezavisne hrvatske sindikate prenijeli informacije i čuli njihova razmišljanja o različitim temama (koje zbog svoje specifičnosti ne moraju uvijek biti od interesa svakom sindikatu udruženom u NHS), Nezavisni hrvatski sindikati odlučili su pokrenuti seriju razgovora pod nazivom Razgovori u NHS-u.

 

Teme ovise o trenutačnim događanjima, ali i potrebama članova sindikata. Kako bi što veći broj zainteresiranih mogao sudjelovati, a bez dodatnih financijskih troškova, ti će se razgovori voditi na daljinu, putem zoom aplikacije u maksimalnom trajanju od 90 minuta.

 

Prvi Razgovor u NHS-u održan je danas, 7. studenoga, na temu izmjena propisa koji imaju izravan utjecaj na obračun plaće, a koji na snagu stupaju  1. siječnja 2024. godine.

 

Prezentaciju, koja, između ostalog, sadrži način obračuna plaća prema važećim propisima te izmjenama u odnosu na podizanje osobnog odbitka, uvođenje olakšice za mirovinsko osiguranje za najniže plaće, ukidanje prireza, izmjene poreznih stopa i drugo, održala je Izabela-Delfa Mišić, gospodarska savjetnica u NHS-u.

 

Također je prikazan i prijedlog Ministarstva financija vezan za izmjene Pravilnika o porezu na dohodak u dijelu koji se odnosi na neoporezive naknade, davanja i primitke koje poslodavac može isplatiti radniku, a koji je na e-savjetovanju do 20. studenoga 2023. godine.

 

Nažalost, umjesto poticanja rasta bruto plaća, Ministarstvo financija predlaže povećanje neoporezivih isplata koje, naglašavamo, ne ulaze u bruto plaću i neće ući u obračun mirovine. Kako su sudionici naglasili, u praksi poslodavci ne povećavaju bruto plaće, već koriste razne oblike neoporezivih davanja, no ne u punom iznosu, već ih ograničavaju na broj dana ili sati koje je radnik odradio te je krajnje vrijeme da se krene u povećanje bruto plaće.

 

Jedan od sudionika primijetio je kako su značajno rasle one neoporezive naknade koje se inače ne isplaćuju u državnoj i javnim službama. Zabrinjavajuće je da u trenutačnoj situaciji loše demografske slike u Hrvatskoj, vlast predlaže vrlo mali rast potpore za novorođenče – sa sadašnjih 1.327,24 eura na 1.400,00 eura.

 

„A nisu se baš pretrgli niti kod dizanja iznosa za dnevnice u Hrvatskoj“, primijetila je jedna sudionica. Iznos pune dnevnice bi se, prema prijedlogu, trebao podignuti sa 26,55 eura  na 30,00 eura.