Novosti

31. 01. 2023.

U Španjolskoj pad radnika na daljinu u njegovoj kuhinji kako bi popio vodu prepoznat kao ozljeda na radu

Foto: NHS

Vrhovni sud pravde u Madridu u drugom je stupnju priznao ozljedom na radu ozljedu koju je pretrpio radnik na daljinu u kuhinji svoje kuće kada je želio popiti vodu.

U sporazumu sa svojim poslodavcem, javnom tvrtkom zaduženom za održavanje vodoopskrbe u Madridu, radnikov je dom određen kao mjesto rada na daljinu. Radnik je imao fleksibilno radno vrijeme s obveznim razdobljem od 8.30 do 14.30 sati. Oko 9.15 sati radnik je otišao u svoju kuhinju i uzeo bocu vode koja je skliznula i pala, ozlijedivši mu lijevu ruku. Ozljeda je zahtijevala bolničku skrb, uključujući i operativni zahvat.

Sud je smatrao da se nesreća dogodila tijekom radnog vremena, u prostoru predviđenom za rad na daljinu, te je posljedica normalne radne aktivnosti, odnosno pijenja vode na mjestu koje bi trebalo biti najlakše dostupno i uobičajeno, tj. kuhinja. U presudi je naglašeno kako je radnik izvršio "samoprocjenu" rizika tamo gdje će se odvijati rad na daljinu, s posebnim osvrtom na kuhinju u kući i razne instalacije, uključujući plin.

 

Suci su naglasili kako radno mjesto nije prostor izoliran od svega oko sebe, kao što nas se navodi da vjerujemo. Stoga su odbacili striktno tumačenje prvostupanjskog suda o tome što je radno mjesto. “U ovom slučaju, to se u osnovi sastoji od stola, stolice i računala u njegovoj privatnoj kući. Dakle, sve što uključuje udaljavanje od njega lišava ga njegovih radnih prava”, rekli su suci, odbacujući takvo striktno tumačenje tumačenje.

 

 

https://www.thelocal.es/20230106/injury-suffered-by-spanish-man-working-at-home-ruled-workplace-accident/

 

https://eurogip.fr/en/spain-teleworkers-fall-in-his-kitchen-to-drink-water-recognised-in-accident-at-work/