Novosti

22. 03. 2024.

Umjetna inteligencija za upravljanje radnicima: uzimaju li se u obzir sigurnost i zdravlje radnika?

Izvor: EU - OSHA

Digitalizacija donosi promjene na radnim mjestima, pa su stoga tehnologije za upravljanje radnicima temeljene na umjetnoj inteligenciji postale prioritetno područje kad je riječ o sigurnosti i zdravlju na radu).

U našem najnovijem dokumentu istražuje se odnos između umjetne inteligencije i nove dinamike upravljanja na radnom mjestu, a tehnologije upravljanja temeljene na umjetnoj inteligenciji, njihove predviđene funkcije i integracija u različitim sektorima te potencijalni novi rizici u pogledu sigurnosti i zdravlja radnika analiziraju se na temelju podataka o patentima.

Ti podatci pokazuju kako je tek mali dio patentiranih tehnologija za upravljanje radnicima temeljenih na umjetnoj inteligenciji usmjeren na poboljšanje dobrobiti radnika, pa se u dokumentu stoga ističe potreba strateškog nadzora tih tehnologija i naglašava da sigurnost i zdravlje na radu moraju biti sastavni dio njihova dizajna i primjene.

 

Dokument za raspravu možete pročitati ovdje.

 

Želite li saznati više o ulozi umjetne inteligencije u području upravljanja radnicima, ovdje možete pronaći sve publikacije na tu temu.